SZJA 1% felajánlás KATA adózás esetén

2022. március. 10. | Pénzügyek

Újdonsült KATA-s adózóként és 1% fogadására jogosult civilszervezet (VitaFutura – az életért, a jövőért Közhasznú Alapítvány) vezetőjeként természetesen felmerült bennem a kérdés, hogy van-e lehetőségem a személyi jövedelemadóm 1%-át civilszervezet és/vagy egyházak számára felajánlani.

A KATA egy általányadó, ami kiváltja többek között a személyi jövedelemadó kötelezettséget

Így alapvetően nem gondolnám, hogy felajánlhatom az adóm 1%-át, azért motoszkált benne, hogy mi van, ha mégis…

A Google ezúttal nem volt túl nagy barátom: a témában főleg régebbi cikkekre akadtam, és bár általában az volt az álláspont, hogy a KATA-sok nem ajánlhatják fel adójuk 1%-át, volt egy cikk, ami határozottan állította, hogy igen. A NAV oldalán viszont nem találtam konkrét infót a kérdésben. Legalábbis normál kereséssel, nem. Teljesen azért nem túrtam fel az oldalt infók után kutatva, gondoltam, eyszerűbb megkérdezni. 🙂

Hivatalos szerveket szerintem emailben érdemes kérdezni (legyen valamiféle bizonyíték az ember kezében…), úgyhogy most is így tettem. Elég sokat – majdnem egy hetet kellett várni a válaszra, ami ráadásul nem is volt túl jó hír felajánlás szempontjából, de legalább most már megvan a tuti válasz a kérdésre.

Főszabály szerint a KATA-s adózók nem ajánlhatják fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát civil szervezetek és egyházak számára

A jogszabályi hivatkozásokkal megtüzdelt indoklás lényege: az SZJA 1% felajánlása kapcsán befizetett adónak azt az összeget kell tekinteni, amely a magánszemély adóbevallásában az összevont adóalap adójának összegéből a meghatározott kedvezmények és átutalások levonása után fennmarad.

A KATA átalányadó, melyet a személyijövedelemadó-bevallásban nem kell feltüntetni, így annak egy-egy százalékáról sem lehet rendelkezni.

Ennek ellenére az SZJA 1% felajánlásáról KATA-sként is lehet nyilatkozni

Fentiek alapján nyilván úgy tűnik, hogy ennek semmi értelme, de van egyetlen szempont, ami miatt mégis érdemes lehet megfontolni, mert ha a civilszervezeteken nem is, egyházakon azért lehet ezzel segíteni.

A KATA-s vállalkozó dönthet úgy, hogy a ‘SZJA (idén 21SZJA) bevallást benyújtja (annak ellenére, hogy KATA adózóként arra fő szabály szerint nem kötelezett). Ez esetben a bevallásban a fizetendő adó nulla forint lesz.

Ebben az esetben (tehát, ha a KATA bevallás mellett a nullás ‘SZJA bevallást is beadja valaki) rendelkező (‘EGYSZA) nyilatkozatot is be lehet adni.

Ennek egyetlen értelme van:

a technikai számos kedvezményezettek közül a bevett egyházaknak, bejegyzett egyházaknak és a kiemelt költségvetési előirányzatnak az 1 százalékon túli kiegészítő támogatás a rendelkező magánszemélyek száma, és nem a felajánlott összeg nagysága alapján történik.

Azaz minél többen ajánlják fel – akár nullás bevallás kapcsán – az adójuk 1%-át fenti szervezetek valamelyikének, annál több kiegészítő támogatást fog az adott szervezet kapni.

Gondolom, ez az utolsó megállapítás akkor is igaz, ha más ok miatt lesz valakinek 0 a fizetendő adója…

Persze a levél végére azért odaírták, hogy a leírtak “szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak”, de mivel a NAV-tól származnak, akik az 1%-kal kapcsolatos feladatokat is ellátják, talán irányadónak tekinthetők.

Nekem ez teljesen új infó volt, gondoltam, hátha másnak is hasznos lehet.

Cikkek témánként

Korábbi bejegyzések